Pályázat

Búcsú az állatoktól régen és most: a kisállat hamvasztás előtti idők

Hívjon!Ajánlatkérés

A kisállat hamvasztás a legmodernebb, ugyanakkor igen humánus és méltó módja a búcsúnak. Jó választás minden hűséges kedvenc kegyeletteljes búcsúztatásához.

Napjainkban egyre népszerűbb a kisállat hamvasztás, amit a gazdik többsége szívesen választ, ha eljön az idő. De vajon régen milyen lehetőségek voltak, ha búcsúzni kellett a kedvenc kutyától, cicától?

Bizonyára kevesen szoktak azon gondolkozni, hogy vajon régen, amikor még nem volt lehetőség az állatok hamvasztására, hogyan búcsúztak a gazdik kedvenceiktől. Logikus válasznak tűnhet, hogy eltemették őket, de nem ez volt az egyetlen megoldás.

Bizonyítékok vannak rá, hogy már az időszámításunk előtti 3. évezredeben bebalzsamozták a háziállatokat. A szakkarai katakombákban közel 8 millió bebalzsamozott kutyamúmiát találtak, ezeknek eredetét az időszámításunk előtti 6. és 1. század közé teszik a szakemberek. Sokáig úgy hitték, hogy az állatmúmiáknak köszönhetően isteni kegyelemben részesülhetnek. Sajnos gyakori volt, hogy a gazda halála egyben az állatét is jelentette, például a fáraók mellé előszeretettel temették el a macskáikat is.

A kisállattemetők szintén nem újkeletűek, nem a modern ember találmányai, ugyanis már az ókori egyiptomi fáraók is működtettek egy macskatemetőt Luxorban. A legrégibb, ma is működő állattemető a világhírű, Párizsban található Cimetiere des Chiens, amit 1899-ben alapítottak és 1987-ben műemlékké avattak. Itt több mint negyvenezer állat nyugszik.

Itt helyezték végső nyugalomba például a híres rendőrkutyát, Rin Tin Tint, de számos híresség kedvence is itt lett eltemetve. A temető ma is működik, bár fenntartási nehézségekkel küzd.

Szerencsére ma már sokkal könnyebb a helyzet, ugyanis a kisállat hamvasztás megjelenésével minden gazdinak lehetősége van humánusan, kegyeletteljes módon búcsúzni kedvencétől. Sajnos ez sehogy sem könnyű, de a méltó búcsú segíthet a gyász feldolgozásában. Amennyiben szeretné igénybe venni szolgáltatásunkat, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeink bármelyikén! Munkatársaink készséggel válaszolnak a felmerülő kérdéseire.